Når man skal benytte seg av forbrukslån, så bør man først få oversikt over hva man har i inntekter og utgifter for å bekrefte hvordan lånet passer inn. Et personlig budsjett kan hjelpe med å få oversikt over dine inntekter og utgifter for å vise hvor mye du har tilgjengelig for et forbrukslån. Et budsjett behøver ikke være komplisert. Det kan være så enkelt som et papirark, eller så komplisert som en automatisert Excel-oversikt.

Du velger selv hvor enkelt du ønsker å gjøre det for å skaffe deg den oversikten du trenger slik at du kan finne frem til et passende forbrukslån med gode betingelser. Man kan få tilbudt flere alternativer når man ønsker beste betingelser hvis man vil benytte seg av muligheter for å ta opp forbrukslån. For å lete seg gjennom utvalget frem til det rimeligste lånet så må man lete litt gjennom alternativene slik at man finner ut hva man trenger. Beløpet du kan får låne vil være avhengig av inntekten din. Det kan være overveldende å forholde seg til antallet tilbydere av lån, men man kan finne frem til de aktuelle tilbyderne ved å vurdere långivere i forhold til hva man ønsker fra et lån. I forbindelse med at tilbydere ønsker en individuell vurdering, så vil man ikke vite hvilken rente man får tilbudt før man faktisk søker om lånet. Dersom man ikke ser for seg at man kan bruke mye tid for å få gode tilbud, så kan man velge å bruke en lånemegler. Hvis man tar opp flere dyre smålån så kan man ende opp med at dette kan bli en belastning på økonomien som er større enn man ønsker.

Man velger i en del situasjoner å dele låntilbydere inn i 3 kategorier for å at lånsøkere lettere skal kunne finne ut hvem som har de beste tilbudene. Dersom man ikke bruker den nødvendige tid og energi for å finne passende tilbyder, så kan det bety at man vil ende opp med at prisen man til slutt betaler er mer enn man behøver for et forbrukslån. Effektive renter når man vurderer å søke om forbrukslån kan variere vesentlig på forskjellige lån uten sikkerhet. Tilleggskostnader har noen ganger gjort at smålånet er blitt mer kostbart enn et forbrukslån med høy rente. Fordi det kan være en utfordring å sammenlikne tilbudene i forhold til forskjellige lån så trenger man en måte for å forenkle letingen etter lån uten sikkerhet på. Da det også kommer an på hva du bruker lånet til finnes det andre muligheter som avgjør hvilke tilbud som passer best for deg.

Mye forskjell når man ser på betingelser

Hva som bestemmer kategorien er beløpene som tilbys og nedbetalingstiden i tillegg til hvilken vinkling de har mot markedet. Når man får bedre betingelser så blir det store muligheter for å spare en god del ved å samle smålån til et større. Man får best utbytte av å benytte den typen kategori som er tilpasset det du skal benytte lånet til.

Mulige typer lån uten sikkerhet

Det er viktig å vurdere økonomien før man benytter seg av forbrukslån. Om man er kommet til at man trenger penger raskt, så vil man da måtte benytte seg av tilbydere i kategorien mikrolån eller sms-lån.

At en type lån kan være dyrere er ofte at noen tilbydere beregner en annen risiko på grunn av typen lån, selv om lånebeløpet er det samme. Hvis man ønsker å betale for butikkjøp med finansiering, så vil man ofte måtte regne med at man velger smålån da man i mange tilfeller har anledning til å tilby disse når man ønsker å ta med seg varer fra en butikk. Med et billigere forbrukslån eller en utvidelse av et boliglån kan man refinansiere smålån senere ved behov.